7 Mayıs 2019 Salı

Boy Uzama Yaş Sınırı

boy kaç yaşına kadar uzar?
boy uzama yaş sınırı

Boy Kaç Yaşına Kadar Uzar?

Boy uzaması, ergenliğe kadar devam ettiği bilinmektedir. Fakat çeşitli sebeplere bağlı olarak da uzama hızı ya da süresi değişiklik gösterebilir. Özellikle kalıtımsal faktörler çocuklarda boy uzama yaşını etkileyebilmektedir. Bu durumda uzun ya da kısa boylu olmak kişilerin elinde olan bir konu değildir.

Kişinin boyunu belirleyen tamamen kalıtsal ve dış faktörler demekte doğru bir yaklaşım olmayacaktır. Peki boy kaç yaşına kadar uzar? Uzun boya sahip olmak için kişilerin dikkat etmesi gerekenler nelerdir? Boy uzaması hakkında söylenecek pek çok detay bulunuyor.

Boy Uzamasını Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Boy uzama yaşı değerlendirilirken öncelikle kemik yaşının dikkate alınması gerekiyor. Bu durumda çocuk 18 yaşında olsa dahi kemik yaşı 15 çıkarsa boy uzaması devam eder. Fakat bu durum her çocukta aynı oranda uzama olacağını ifade etmiyor. Çünkü boy uzamasını etkileyen bazı faktörler söz konusudur.


 -Beslenme bozukluları
 -Stres yoğunluğu
 -Yaşanan hastalıklar
 -2. nesle benzeme (amca, teyze, dayı vs.)
 -Düzensiz uyku ya da zararlı alışkanlıklar


Tüm bu detaylar çocuklarda boy kaç yaşına kadar uzar sorusuna cevap niteliğindedir. Egzersiz ve sportif faaliyetlerin çocuklarda boy uzamasına katkı sağlayıp sağlamadığı bilinmemektedir. Fakat kasların gelişmesine katkıda bulunduğu için özellikle ergenlik öncesinde çocukların sporla tanışması yararlıdır.




çocuklarda boy uzaması
Resim yazısı ekle


Boy Nasıl Uzuyor?

Boy uzaması aslında kemiklerin uzamasını ifade etmektedir. Kemik yapısında bulunan büyüme plağının artması ile kemik de uzamaya başlar. Böylece çocuklarda boy uzaması gözlenir. Bir çocukta ergenlik dönemine girene kadar kemik uzaması stabil biçimde devam eder.

Örneğin aynı yaş grubunda olan çocukların boyları birbirine yakındır. Fakat çocuklarda 12 yaşından sonra boy uzaması hızlanır. Ayrıca boy uzamasının en hızlı olduğu dönemin de ergenlik olduğunu ifade etmekte yarar bulunuyor. Ergenlikte hormonların daha fazla çalışıyor olması çocukların boyunun da hızlı olmasını açıklar niteliktedir. Ergenlikle birlikte boy uzaması da hemen hemen tamamlanmış duruma gelir.

Beslenmenin Uzamaya Katkısı Var Mı?

Boy uzamasının aslında kemik yapısının gelişmesine bağlı olduğunu ifade etmiştik. Kemik yapısının güçlenmesi ise dengeli beslenme ile birlikte kazanılan bir özelliktir. Bu durumda beslenmenin boy uzaması üzerinde dolaylı da olsa etkisinin olduğunu söylemek mümkün. Özellikle çocuklukta vücudun ihtiyaç duyduğu kalsiyumun alınması kemikler için önem taşıyor.


Kalsiyumun yanı sıra kıkırdak ve kemik yapısı bakımından D vitamini alınması da gereklidir. D vitamini almaları için çocukları düzenli olarak güneşe çıkarmakta yarar bulunuyor. Fakat yumurta ve balık gibi gıdalardan da D vitamini alma imkanı bulunuyor. Hem bağışıklığı güçlendirme hem de boyun uzaması bakımından yeterli beslenme ve düzenli uygun göz ardı edilmemelidir.

Boy Kısalığına Çözüm Var Mı?

Boyu yavaş uzayan çocukların özellikle ebeveynleri çocuklarda boy kısalığına çözüm yolları arayabiliyor. Fakat henüz ergenliğini tamamlamamış olan bir çocuk için boyu kısa demek de doğru bir davranış değildir. Bu durumda çocukların öncelikle doktor kontrolünden geçmesinde yarar bulunuyor. Kemik yapısına ve kemik yaşına baktırmak çocuğun boyu konusunda da bilgi verecektir.

Çocuklarda kemik yaşını öğrenebilmek için el bileğinden bir röntgen çektirilmesi yeterli olacaktır. Bu durumda çocuğun uzaması devam ediyor mu yoksa tamamlanmış mı öğrenmek daha kolay olacaktır. Henüz büyümesi devam eden çocuklar için beslenme, uyku ve spor gibi konuların üzerine düşmekte yarar bulunuyor. Uzaması çeşitli sebeplere bağlı olarak yeteri kadar olmayanlar için ise çeşitli cerrahi yöntemler bulunuyor. Cerrahi yöntemler ile boy kısalığına çözüm aramak için gelişim tam anlamı ile tamamlandığında düşünülmelidir.


çocuklarda boy uzaması


Boyunuz Kısa Mı?

Uzun ya da kısa boylu olduğunuza kanaat getirmek için bazı verileri bilmenizde yarar bulunuyor. Bu durumda öncelikle ülke boy standartlarına bakmak gerekiyor. Ülkemizin kadın ve erkek boy ortalamaları incelediğinizde kendi boyunuz ile karşılaştırabilirsiniz. Ülkemizde erkeklerde 172 cm kadınlarda ise 161 cm boy standardı olarak kabul görüyor. Bu standartların biraz altında kalmanız sizin kısa boylu olduğunuzu göstermiyor.

Boy uzamasının genetik ve hastalık gibi sebeplere bağlı uzadığı düşünülürse uzamaya etki etmenin zor olduğu görülmektedir. Ayrıca doğum anında bebeğin doğum ağırlığı ve doğum haftası da süreci etkileyen faktörlerdendir. Erken doğumlar gibi geç doğumlar da büyüme sürecini etkiliyor. Bu durum bebeklerin anne karnındaki gelişim profilini etkilediğinden doğum sonrası uzamayı da etkileyebiliyor. 

Boy Uzama Yaş Sınırı



boy uzama yaş sınırı, 16 yaş boy uzatma kürü, 15 yaşından sonra boy nasıl uzar, boy uzama yaş aralıkları, boy uzaması kaç yaşına kadar sürer, 10 cm uzamak mümkün mü, 17 yaş boy uzaması, 18 yaşında boy uzar mı, 18 yaşında boy uzatma egzersizleri, 20 yaşında boy uzar mı

3 Mayıs 2019 Cuma

Boy Uzama Hareketleri

boy uzatma egzersizleri
boy uzama hareketleri



Günümüzde birçok insan kısa boylu olmasından şikayetçidir. Bu durum hem kadın hem de erkekler için geçerliliğini koruyor. Boy kısalığı genelde genetik açıdan ortaya çıkar. Kişinin belirli bir kapasitesi var ise bunun üstüne çıkmak pek mümkün değildir. Ancak bazı istisnai durumlar karşısında, genetik durumun ötesine geçerek boyu uzatma şansı elde edilebiliyor.


Özellikle bu konuda boy uzaması için yapılan egzersizler önemli bir yer taşımaktadır. Tabii sadece egzersizle kalmıyor. Aynı zamanda beslenmeye dikkat edilmeli ve yapılacak olan spor düzenli şekilde gerçekleştirilmelidir.


Boy Uzatma Egzersizleri


Birçok insanın ortak şikayetleri arasında boy kısalığı gelir. Çözüm için ise farklı yöntemler ele alınmakta ve uygulanmaktadır. Fakat genetik durumun dışında bunun için en doğru çözüm boy uzatan hareketler ön plana çıkıyor. Egzersizlerin düzenli şekilde yapılması ile sağlıklı beslenmek, kişinin genetik yapısına bağlı olarak boyunun uzamasına olanak tanımaktadır.


Tabii bu konuda dikkat edilmesi gereken hususlar da bulunuyor. Egzersiz hareketleri ile dengeli beslenme gerçekleştirilirken; düzenli uyku ciddiye alınmalı ve gün içerisinde yanlış duruş pozisyonlarından uzak durulmalıdır. Özellikle boyun ile kürek kemikleri arasındaki bölgenin fazla eğimli hale gelmemesi adına, bazı ağır eşyaları yanlış pozisyonda kaldırmamaya özen gösterilmelidir. Bütün bunları ele aldıktan sonra ise düzenli şekilde boy uzatma hareketlerini gerçekleştirebilirsiniz.


Düzgün Duruş


Her şeyden önce en önemli unsur düzgün bir duruştur. Nitekim gün içerisinde ele almanız gereken etmenlerin başında gelir. Çünkü günün büyük bir çoğunluğunda sırt bölgenizin alacağı doğru pozisyon, kas ve eklemlerimizde yaşanabilecek zararların önüne geçer. Özellikle gelişim çağında yanlış duruş boy uzamasına da önemli ölçüde olumsuz etki getirmektedir.


dik duruş
düzgün duruş



Gün içerisinde düzenli olarak boy uzaması için yapılan egzersizler esnasında da mutlaka duruşa dikkat edilmesi gerekir. Böylece boy uzamasını tetikleyecek olan eklem, kas ve kemik bölgesindeki bölümler senkronize olarak hareket etme becerisine sahip olur.


Zıplama Yöntemi


Yapılacak boy uzatma egzersizleri arasındaki en önemli hareketlerden biri zıplamadır. Özellikle kıkırdakların esnemesine ve kasların sağlıklı şekilde uzamasına olanak tanır. Birçoğunuz boy uzaması için basketbol oynanması gerektiğini duymuştur. İşte bu durum zıplama ile aynı noktaya geliyor. Nitekim basketbolcular gün içerisinde ortalama 2 saat kadar zıplama hareketleri yaparak boyu dönem uzatma çalışmaları yapmaktadır.


zıplama



Her gün dengeli ve düzenli şekilde yapılacak zıplama hareketi, kısa süre içerisinde verim almanıza fırsat sağlar. Bu konuda kalçanızı dışarı çıkarıp eğilerek mümkün olduğu kadar yukarı zıplamaya çalışarak, bunu ortalama 12 sefer kadar yapmalısınız. Daha sonra bir veya iki dakika dinlenerek aynı hareketi tekrar gerçekleştirin.


İp Atlama


Hem amatör hem de profesyonel sporcular özellikle bacakların uzaması için ip atlama egzersizi çok fazla gerçekleştirir. Nitekim boy uzatan hareketler arasındaki en önemli egzersiz seçenekleri arasında yer almaktadır. Böylece bacak boyu uzarken kas gelişimine de önemli bir katkı sağlar. Düzenli olarak ortalama 10 dakika boyunca her gün gerçekleştirmeniz, boyunuzun uzamasına önemli bir etki sağlayacaktır.





Asılma İle Gerilme Hareketleri


Belki de eski yöntemler arasında asılma ve gevşeme hareketi bulunur. Boy uzaması için temel hareketlerin arasında yer alan bu egzersiz, birçok farklı yöntem ile uygulanabilmektedir. Düzenli olarak yapıldığı takdirde omurgada yaşanan baskının minimum seviyeye inmesine olanak verebilirsiniz. Herhangi yatay bir çubuğa tutunmak suretiyle asılabilir; bir süre öylece sabit kalabilirsiniz. Ayrıca ters asılma yöntemi de isteğe bağlı olarak değerlendirilir. Ters şekilde baş aşağı yapılacak işlem ile beraber, ayağınızı sabitlemek suretiyle başınızı aşağı doğru sarkıtabilirsiniz.





Kobra Duruşu


Bu egzersizde yüzüstü yere uzanmalısınız. Fakat dikkat etmeniz gereken mutlaka düz ve yumuşak bir zemin olmasına özen gösterin. Daha sonra avuç içinizi yere sabitleyerek çenenizi mümkün olduğu kadar yukarı kaldırmak suretiyle, bir L oluşturmaya çalışın. Aynı pozisyonda kalarak ayaklarınızı da germek suretiyle V oluşturabilirsiniz. Böylece omurgamızın rahatlamasına, gevşemesine ve esmesine olanak tanımanız mümkün.


Uzama Egzersizleri Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler


Farklı egzersiz yöntemleri dahilinde bu boy uzatma hareketlerinin kesin teşhis ve tedavi niteliği taşımadığını söylemek gerekir. Her ne kadar çok önemli faydaları bulunsa dahi, özellikle eğer fazla ağrınız varsa ya da hareketleri yaparken ağrı hissedersiniz egzersizi hemen bırakmanız önerilir. Mutlaka bu konuda bir doktora başvurmalı ve destek almalısınız.


En etkili boy uzatma egzersizlerini öğrenmek isterseniz TIKLAYIN!!!


BENZER KONULAR:

*Boy Uzaması  
*Boy Uzatan Besinler  
*Boy Nasıl Uzatılır?  
*Boy Uzatmak İçin Ne Yapmalıyız?
*Ergenlikten Sonra Boy Uzaması


boy uzama hareketleri, boy uzatma egzersizleri, boy uzatan hareketler, boy uzaması için yapılan egzersizler, boy uzatan sporlar, boy uzatmak için hareketler, boy uzatmak için egzersizler resimli